Mijn Innerlijke Reis: 2 Vipassana-meditaties in Slechts 1 Jaar
29 augustus 2023 

Mijn Innerlijke Reis: 2 Vipassana-meditaties in Slechts 1 Jaar

Diep Duiken: Mijn Tweevoudige Reis door Vipassana in één Jaar


Hey daar, nieuwsgierige zielen en avonturiers van innerlijke ontdekking! Vandaag wil ik jullie meenemen op een reis die diep in mijn eigen bewustzijn ging - twee Vipassana-meditaties in slechts één jaar. Als je niet bekend bent met Vipassana, maak je geen zorgen, ik zal je er alles over vertellen.


Wat is Vipassana?


Vipassana is een oude meditatietechniek die teruggaat tot de tijd van Boeddha. Het wordt onderwezen om de geest te zuiveren en diepgaand inzicht te krijgen in je eigen gedachten, gevoelens en het innerlijke zelf. Deze meditatievorm wordt gegeven in retraites die meestal zeven of 10 dagen duren. Het is een intensieve reis naar binnen, waarbij je stilte en volledige afzondering ervaart terwijl je je richt op het observeren van je ademhaling en lichaamssensaties. Het ritme van de meeste dagen is vaak hetzelfde en je mediteert tot wel 10 uur per dag. Zonder electronica, zonder elkaar aan te kijken en zonder te praten!

bas urlings vipassana

Mijn Twee Vipassana-ervaringen


Ik besloot twee keer een Vipassana-retraite van zeven dagen te doen in één enkel jaar. De eerste keer was een ware eyeopener. Het grootste inzicht dat ik na deze retraite kreeg, was dat ik zelf mijn grootste vijand was. Ik besefte dat ik al die tijd in een innerlijke strijd met mezelf had geleefd, altijd kritisch en hard voor mijn eigen gedachten en emoties.


Na deze inzichten kon ik eindelijk stoppen met "vechten" tegen mijn eigen gedachten en gevoelens. Dit bracht een immense opluchting en bevrijding met zich mee. Het was alsof ik een last van mijn schouders had laten vallen en eindelijk begreep dat ik niet mijn gedachten was, maar dat ik ze kon observeren zonder erdoor meegesleept te worden.


De tweede Vipassana-ervaring was net zo transformerend, zo niet meer. Het grootste inzicht na deze retraite was dat alles wat ik zocht er altijd al was, diep binnenin mezelf. Ik had altijd gedacht dat vrijheid ergens buiten mezelf lag, dat rijkdom afhankelijk was van externe omstandigheden. Maar nu begreep ik dat de ware rijkdom en vrijheid al die tijd in mijn innerlijke wereld lagen.


Dit besef veranderde mijn kijk op het leven volledig. Ik begreep dat materiële bezittingen en externe omstandigheden slechts tijdelijk genot konden brengen, maar dat ware innerlijke vrede en vrijheid de sleutels waren tot een vervuld leven.


Ik begon te realiseren dat ik niet langer hoefde te streven naar dingen buiten mezelf, maar dat ik moest graven in mijn eigen bewustzijn om ware vervulling te vinden. Deze reizen naar binnen hebben me mentale vrijheid gegeven, en dat is een geschenk dat ik koester.


Dus, als je ooit de kans krijgt om een Vipassana-retraite te doen, raad ik het ten zeerste aan. Het is een reis naar de diepten van je eigen ziel, waar je waarheden ontdekt die je leven kunnen veranderen. Het heeft mijn leven verrijkt en me geleerd dat echte rijkdom altijd in jezelf te vinden is.

Cheers
Bas


Over de schrijver
Bas Urlings, ook wel “Ondernemer op Slippers” genoemd, reisde 2 jaar lang rond de wereld terwijl zijn business doordraaide en bezocht in totaal meer dan 50 landen. Na zijn wereldreis ging zijn e-commerce business 20 keer over de kop. Hij won de CrossBorder Awards als snelst groeiende Crossborder Internetbedrijf van Nederland. Hij is founder van Dwarfs, en ambiteuze start-up die succesvolle merken opkoopt op Marketplaces. Zijn totale sales via Marketplaces, zoals Amazon, staat inmiddels boven de 54 Miljoen.
Reactie plaatsen